Podeu descarregar-la en formar *.pdf tot picant damunt la imatge.

També la podeu descarregar des del menú lateral a la secció Publicacions.

El 10 de juny el Consell de Ministres de Treball , Política Social i Afers del Consumidor que es trobaven a Brussel•les aprovaven una nova directiva europea en relació amb la definició d'un màxim de jornada laboral setmanal.

La Directiva en vigor avui en dia fixa el màxim de jornada laboral setmanal a 48 hores. Amb la proposta del Consell de Ministres es vol consolidar l’extensió de la jornada quan el treballador l’accepti, tot legalitzant-la, i allargant fins i tot a les 65 hores setmanals.

Per a la Oficina Europea de la Federació Sindical Mundial les propostes per a l'adopció d'aquesta nova directiva expressen l'objectiu continu d’imposar polítiques neoliberals que implementen els cercles que governen avui en dia la Unió Europea i que no són altra cosa que la soscavació del convenis col•lectius i el desregulació completa de les relacions laborals. De fet aquestes clàusules amenacen els guanys fonamentals de la classe treballadora per una jornada laboral regulada ja que en essència aboleixen el límit màxim de jornada laboral diària i setmanal.

(...)

L’Oficina Europea de la Federació Sindical Mundial, que representa un nombre significatiu d'organitzacions sindical d’Europa, considera aquesta decisió com inacceptable i en contra dels interessos de la classe treballadora.

Cal que unim les nostres forces al costat de la resta del moviment sindical d'Europa, amb les forces polítiques d’esquerra (...) europees per aconseguir el rebuig de la proposta per part del Parlament Europeu. Per això demanem a totes les organitzacions sindicals confluir conjuntament per expressar amb força la nostra posició.

La situació de drets dumans que viu el poble de Colòmbia es continua agreujant. Durant els primers cinc mesos de l'any 2.008 han estat assassinats 28 sindicalistes, així com un gran nombre de dirigents/tes socials, estudiantils i pagesos. Les organitzacions socials i sindicals colombianes, no només pateixen la violència directa de grups paramilitars i membres d'institucions de seguretat estatals, sinó que també són perseguides per les institucions judicials, en processos injustos que fan servir proves i testimonis falsos.

Aquesta greu situació ha provocat el rebuig internacional de diverses organitzacions i institucions que condemnen aquestes pràctiques. Entre d'altres, la Unió Europea ha fet declaracions sobre la qüestió, així com diferents xarxes europees que treballen pel respecte dels Drets Humans a Colòmbia.

En aquesta important tasca de denúncia i suport a les organitzacions socials i sindicals colombianes, també hi participa activament la Intersindical-CSC i Solidara. Des de la nostra visió sobre la solidaritat internacional, no només s'ha de donar suport a la realització de projectes al sud, sinó que s'ha de treballar fent sensibilització i pressió per a que els estats respectin els drets humans, socials i nacionals del pobles.

Així , el dia 10 de juny, representants de la Intersindical-CSC i de Solidara, han participat d'una reunió al Parlament Europeu, convocada per eurodiputats de tres grups parlamentaris, juntament amb representants de diverses organitzacions catalanes i d'altres països. La reunió va servir per denunciar la situació de l'Asociación Campesina del Valle del Río Cimitarra, que ha patit la persecució judicial injusta de la seva junta directiva, de qui van detenir amb testimonis falsos a set membres, dels quals cinc han recuperat la seva llibertat després de sis mesos d'empresonament, per manca de proves.

Aquesta associació de pagesos, ha viscut com moltes altres organitzacions colombianes l'assassinat dels seus membres per part de militars i paramilitars, amenaces i assetjament permanent per defensar el seu territori, i també la persecució judicial. Això s'ha denunciat al Parlament Europeu i al cos diplomàtic de Colòmbia a Brussel•les, i es continuarà treballant perquè els governs europeus assumeixin una posició crítica a les accions del govern colombià.

Els ministres de Treball de la Unió Europea han aprovat per majoria qualificada després d'una marató negociadora de més de 12 hores ampliar la jornada laboral màxima de les 48 hores setmanals actuals a les 60, sempre que hi hagi un acord entre el treballador i l'empresari.

Itàlia, amb el retorn al poder de Silvio Berlusconi, i França, després que Nicolas Sarkozy hagi pactat amb Gordon Brown donar-li suport en una altra directiva, han aconseguit pressionar per tal d’aconseguir aquest acord.

Els ministres de Treball han aprovat per majoria qualificada la reforma de la directiva de Temps de Treball -que encara ha de rebre l'aprovació del Parlament Europeu- amb l'abstenció de diversos països que ho consideren un retrocés en els drets socials.
La nova directiva de temps de treball era una exigència dels països partidaris d'una major flexibilitat en el mercat de treball, encapçalat pel Regne Unit.

Bèlgica, Xipre, l’Estat Espanyol, Grècia i Hungria no s'hi han oposat, tot i que s'hi han abstingut. Els cinc països han presentat una declaració conjunta en què demanen a l'Eurocambra que millori la norma durant la seva tramitació posterior. També han presentat reserves Portugal i Malta. En canvi, Itàlia i França, que en debats anteriors s'havien situat en contra d’aquesta nova regulació, ara s’hi ha afegit.

Fi als 91 anys d'un dret social

La UE posarà fi així als 91 anys d'aquest dret social de les 48 hores de setmana laboral aconseguit per l'Organització Internacional del Treball. Els 27 han aprovat finalment, per majoria qualificada, una proposta de la presidència de torn eslovena que fixa que, com a regla general, la setmana laboral és de 48 hores però que, quan el treballador i l'empresari ho acordin, es podrà allargar fins a 17 hores més. Així, estarà permès treballar fins a 60 hores a la setmana, calculades com a mitjana durant un període de tres mesos. I fins i tot, en el cas de les guàrdies mèdiques, aquesta setmana laboral podrà arribar a les 65 hores.

Aquest consentiment del treballador a l'empresari s'haurà d'acordar per escrit i de forma voluntària, sense forçar l'assalariat a firmar-lo amenaçant-lo amb l'acomiadament, assenyala la presidència eslovena. Així, aquest acord no podrà tenir una durada de més de dotze mesos, tot i que serà renovable, i no es podrà signar fins que el treballador no tingui una antiguitat a l'empresa superior a les quatre setmanes. Un cas a part són els treballadors contractats per a menys de deu setmanes: aquests queden fora de la normativa i no tindran cap limitació d'hores laborals.

Les tesis més conservadores s'imposen a la UE

La Intersindical-CSC opina que la setmana de 65 hores que es pretén implantar ens allunya de la societat avançada on els drets laborals són una part esencial.

La directiva aprovada pretén eliminar el temps de descans tot traslladant-nos a èpoques passades de jornades interminables i condicions laborals extremes, més pròpies de la societat preindustrial.

Segons el sindicat català el contingut de la directiva no es correspon a la dinàmica de la negociació col.lectiva centrada a reduir la jornada laboral, com a instrument de creació d’ocupació de qualitat.

L’assumpció de les tesis més conservadores dins a la UE té la clara intenció d’igualar a la baixa els salaris i les jornades dels països europeus.

Ja s'acosta l'edició d'enguany de l'escola de formació Maria Mercè Marçal, organitzada cada segon trimestre de l'any per l'Espai Jove de la Intersindical-CSC.
Com ja és tradició a les escoles de l'Espai Jove, el format de l'edició d'enguany tindrà dos eixos, un de formació sindical pràctica i un altre amb una vessant enfocada a la solidaritat.
Serà el proper dissabte, 14 de juny, a la Casa de Cultura la Vila, de Martorell (c. de Santa Cana, 13), i els actes que contindrà seran:

11.30- Presentació, a càrrec d'Agurne Gaubeka (secretaria d'Acció Sindical de l'Espai Jove)

12.00- Xerrada “Integració laboral de persones nouvingudes”, a càrrec d'Albert Parés (advocat expert en temes d'immigració)

14.00- Dinar (cal inscripció prèvia enviant un mail a espaijove@intersindical-csc.cat)

16.00- Taller sobre “Formació laboral bàsica”, a càrrec d'Agurne Gaubeka (secretaria d'Acció Sindical de l'Espai Jove) i Marc Faustino (assessor laboral de la Intersindical-CSC)

17.00- Xerrada “Drets humans i sindicalisme, el cas colombià”, a càrrec de Doly López (sindicalista colombiana)

18.30- Cloenda a càrrec d'Isabel Pallarès (secretaria confederal de la Intersindical-CSC) i David Soriano (portaveu de l'Espai Jove)

Web de l'Espai Jove

Programa de la III Escola de Formació Sindical Maria Mercè Marçal 2008

La Federació de Serveis de la Intersindical-CSC ha publicat una nova guia sindical sobre les prestacions per desocupació que podeu consultar on-line.

El document inclou enllaços a organismes oficials i recull els elements bàsics que cal conèixer per a tramitar la prestació així com una taula on es detalla la durada que pertoca a cada treballador/a en funció dels temps d'ocupació. Confiem que us sigui d'utilitat.


La podeu descarregar de d'ací o des del menú lateral, a l'apartat "Guies i recursos".

Missatges més recents Missatges més antics Inici